Oferty pracy wybrane dla Ciebie

Załóż bezpłatne konto na Pracuj.pl, aby otrzymywać oferty pracy dopasowane do Twoich preferencji zawodowych.

Praca w państwie:

praca, oferty pracy

Ukraina

Praca na Ukrainie

Podjęcie zatrudnienia na Ukrainie jest możliwe tylko na podstawie wizy z pozwoleniem na pracę.

 

MINIMALNA PŁACA (2007): 400 hrywien (ok. 60€)

DŁUGOŚC URLOPU PŁATNEGO: 24 dni

ŚREDNIA DŁUGOŚĆ TYGODNIA PRACY: 40 h

POZIOM BEZROBOCIA (2007): ok. 7%

Job Alert

Ustaw powiadomienia o nowych ofertach pracy na Twoją skrzynkę e-mail lub osobisty kanał RSS.

praca, oferty pracy Powiadomienia e-mail

praca, oferty pracy Kanał RSS

Tłumaczenia CV i LM

Chcesz przetłumaczyć CV i list motywacyjny? Skorzystaj z usług ekspertów od rekrutacji z serwisu ArchitekciKariery.pl.

 

Przed wyjazdem

Zanim wyjedziesz, czyli jak przygotować się do wyjazdu do pracy za granicą.

Praca poza Unią - dowiedz się jak znaleźć pracę w Ameryce, Azji lub krajach arabskich.

Pobyt na Ukrainie

  • Pobyt do 90 dni nie związany z podjęciem pracy nie wymaga posiadania wizy.
  • Pobyt powyżej 90 dni wymaga uzyskania wizy i zarejestrowania jej na lokalnym posterunku policji.

Praca na Ukrainie

  • Pobyt związany z zatrudnieniem wymaga uzyskania wizy.
  • Podstawą do uzyskania wizy wjazdowej jest posiadanie zezwolenia na pracę, o które występuje ukraiński pracodawca.
  • Ukraiński pracodawca musi uzyskać pozwolenie na pracę dla zagranicznego pracownika bez względu na to, czy jest to osoba zatrudniona bezpośrednio, czy oddelegowana przez zagraniczną firmę do pracy na Ukrainie.
  • Zatrudnienie obcokrajowca na Ukrainie jest możliwe, jeśli pracodawca wykaże brak pracowników dla wykonania danej pracy na lokalnym rynku lub gdy istnieją inne uznane za wystarczające uwarunkowania do zatrudnienia obcokrajowca.
  • Pozwolenie na pracę wydawane jest przez Państwowe Centrum Zatrudnienia Ministerstwa Pracy Ukrainy lub jego oddziały terenowe na okres nie przekraczający roku z możliwością przedłużenia
  • Ubiegając się o pozwolenie na pracę pracodawca dołącza do wniosku:
    - uzasadnienie zatrudnienia obcokrajowca,
    - kopię projektu umowy o zatrudnienie,
    - informację organu Państwowej Administracji Podatkowej o opłaceniu  wszelkich wymaganych podatków i opłat przez pracodawcę,
    - kopię statutu i kopię zaświadczenia o rejestracji państwowej podmiotu działalności gospodarczej (poświadczone w należyty sposób),
    - pokwitowanie dokonania opłaty za rozpatrzenie wniosku.
  • W praktyce lista wymaganych dokumentów może być dłuższa.
  • Czas rozpatrzenia wniosku o pozwolenie na pracę to 30 dni.
  • Opłata wynosi ok. 510 UAH (kwiecień 2006).
  • Pozwolenie na pracę dotyczy pracy w określonym przedsiębiorstwie, instytucji, organizacji na konkretnym stanowisku (w zawodzie).
  • Obywatel zagraniczny, który przystąpił do pracy bez zezwolenia na pracę, podlega natychmiastowemu wydaleniu z kraju na koszt pracodawcy.

Serwisy rekrutacyjne