Food and Beverage Supervisor / Kierownik Zmiany w Dziale Gastronomicznym

  • Warszawa, mazowieckie pokaż mapę
  • Kierownik
  • 2019-04-15
  • Ważna jeszcze 21 dni (do 2019-05-15)

    Pracodawca ma prawo zakończyć rekrutację we wcześniejszym terminie.

    Food and Beverage Supervisor / Kierownik Zmiany w Dziale Gastronomicznym
    Miejsce pracy: Warszawa
    Nasi Pracownicy są Sercem Hiltona. Jako doświadczeni profesjonaliści w dziedzinie hotelarstwa wspólnie pracujemy na to, by Hilton był wyjątkowym miejscem pracy, tworząc interesujące i satysfakcjonujące ścieżki kariery dla nas i naszych współpracowników. Każdego dnia nasza wizja "wypełnić Ziemię światłem i ciepłem gościnności" łączy nas w jeden zespół, który tworzy wyjątkowe doświadczenia Gości na całym świecie. A nasi Pracownicy są w sercu tego wszystkiego. Dołącz do naszego zespołu!
     
    Osoba na stanowisku Food and Beverage Supervisor/ Kierownik Zmiany w Dziale będzie odpowiedzialna za nadzór nad perfekcyjną obsługą Gości w restauracji i barze hotelowym, w sposób zapewniający najwyższą obsługę gości hotelowych. Ponadto osoba na tym stanowisku będzie odpowiedzialna za komunikowanie się i zlecanie zadań podległemu zespołowi w trakcie zmiany. Osoba na tym stanowisku poprzez swoją pracę przyczynia się do ogólnego wyjątkowego doświadczenia Gościa podczas pobytu w HILTON WARSAW HOTEL & CONVENTION CENTRE.
     

    Opis stanowiska:

    • Zapewnienie najwyższej, jakości usług gastronomicznych;
    • Profesjonalna obsługa Gości w restauracji hotelowej oraz lobby bar;
    • Znajomość zasad pracy i umiejętność obsługi gości w dziale Room Service;
    • Planowanie, zlecanie i kontrola pracy podległego zespołu;
    • Wsparcie członków zespołu w ich codziennej pracy, zapewnienie narzędzi koniecznych do realizacji zadań;
    • Zarządzanie obsługą restauracji w trakcie śniadań, lunchy bufetowych oraz serwisu a’la carte w okresie lunchowym i kolacyjnym
    • Odpowiadanie na potrzeby Gości w sposób zgodny z standardami marki Hilton;
    • Szkolenie członków zespołu ze standardów obsługi klienta, zarządzania zasobami oraz kosztami;
    • Wspomaganie zarządzania żywnością i napojami, kontrola stanu produktów, przygotowywanie zamówień;
    • Maksymalizacja przychodów i optymalizacja kosztów w dziale F&B;
    • Zapewnienie wzorowej współpracy z pozostałymi działami hotelowymi;
    • Przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa, przepisów przeciwpożarowych i wszystkich przepisów dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa.

    Wymagania:

    • Doświadczenie w pracy w gastronomii pozwalające na swobodą obsługę gości zgodnie
      z przyjętymi standardami
    • Doświadczenie w gastronomii hotelowej mile widziane;
    • Umiejętność pracy w zespole;
    • Bardzo dobra organizacja pracy własnej i zespołu;
    • Umiejętność prowadzenia swobodnej komunikacji z Gościem;
    • Aktualne orzeczenie do celów sanitarno - epidemiologicznych;
    • Uprawnienie do wykonywania pracy w Polsce.
    • Znajomość języka angielskiego i polskiego w stopniu umożliwiającym swobodną komunikację z Klientami i w zespole;
    • Umiejętność rozwiązywania problemów i szybkiego podejmowania decyzji;
    • Umiejętność realizacji zadań indywidualnych pod presją czasu;

    Oferujemy:

    • Możliwość rozpoczęcia kariery zawodowej w ramach międzynarodowej sieci Hilton;
    • Prace w przyjaznej atmosferze;
    • Posiłki w stołówce pracowniczej finansowanej przez pracodawcę;
    • Pakiet medyczny, ubezpieczenie grupowe, pakiet sportowy;
    • Zniżki na hotele Hilton na całym świecie;
    • Możliwość podnoszenia kwalifikacji zawodowych - wewnętrzne kursy w formie
      e-learningu, staże w innych działach hotelu.
    Administratorem Pani/Pana danych osobowych przetwarzanych w ramach procesu rekrutacji jest HGC Gretna Investments Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Jawna ul. Grzybowska 63, 00-844 Warszawa. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane do celów związanych z prowadzeniem procesu rekrutacji.
    Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania i sprostowania oraz – w zakresie wynikającym z przepisów - do usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Przysługuje Pani/Panu również prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego dla przetwarzania danych.
    Podanie danych jest dobrowolne, jednak ich brak uniemożliwia przystąpienie do procesu rekrutacji.